fbpx

Как се продава апартамент в София?

За да научите как да си продадете имота в максимално кратък срок на максимално висока цена трябва да прочетете този материал до край.

Как се продава апартамент в София?

Или по-точен би бил въпроса как най-добре се продава апартамент в София? Или аз лично бих предпочел да задам въпроса така – как се продава апартамент в София за да получим най-високата възможна цена за него? За да разберете колко изключително важно е вашият имот да бъде презентиран по най-добрия начин трябва сами
да си отговорите на няколко въпроса:

1. Колко пъти сте продавали имот?

2. Колко имота имате за продаване?

3. Има ли значение каква цена ще получите за тях/него?

4. Искате ли да реализирате продажба на вашия имот в някакъв срок по-кратък от половин-една година?

5. Как решавате на каква цена да обявите за продажба вашия имот и в последствие ако се наложи да се
коментира цената до какви нива може да се случи това?

6. Искате ли вашия имот да се отличава от конкуренцията (т.е. от другите имоти)?

7. Ако не сте продавали имот в последните 5-10 години или никога до този момент как ще подходите?

8. Колко шанса има вашия имот да направи добро първо впечатление?

Обичайните грешки, които се правят масово:

Не случайно сме записали няколко видеа в които обясняваме подробно как всички се подвеждат по огромните потоци от информация в интернет и смятат, че всичко им е ясно след някакво повърхностно „проучване“ базирано на някакви имоти, които са обявени от някой в продажба в интернет.

1. Не се прави професионална експертиза относно оценката на имота, защото то в интернет се вижда „как вървят цените“в моя район.

2. Всеки може да снима с телефона, защо да давам пари на някакви брокери, които също ще снимат с телефоните си.

3. Защо да давам пари за няколко обяви като и аз мога да си пусна такива на всякъде в интернет.

Резултата от този тип действия го наблюдаваме всеки ден в интернет порталите – стотици обяви „директно от собственик“ с меко казано абсурдни цени, непрофесионално направени снимки и несериозни описания…

Последствия:

Какво следва от тези действеия също е гледка, която сме виждали стотици да не кажи хиляди пъти. Телефона на собственика започва да звъни, защото той си е пуснал сам обява и не си е избрал агенция да го представлява. Когато обаче телефона звъни почти всеки ден се създава впечатлението, че не само, че имота си струва парите ами дори и че е и подценен какъвто наистина би могъл да бъде. Да обаче как да разберем дали е и с колко е подценен след като гордо сме обявили, че „Аз пари на брокери не плащам всичко си знам и си мога сам и ето фактите са на лице телефона ми звъни и брокерчетата ми се подмазват, което доказва, че ги разбирам нещата!“ Това страхотно обаче всъщност брокерите звънят по обявите на частните лица продавачи по няколко причини независимо дали имота е силно надценен или подценен.

Защо е важно купувачите да позлват брокерски услуги:

1. Кой ще гарантира на купувача дали избрания от него имот няма тежести или има документални проблеми

Кой ще гарантира на един купувач дали избрания от него имот няма тежести или има документални проблеми, които биха възпрепятсвали покупката на този или онзи имот? Не това не е нито нотариуса нито банката кредитор по ред причини – Нотариуса няма задължение да прави юридически проверки освен да удостовери дали с приложените документи би могло да се извърши продажбата на имота хикс. Ако не ви се вярва прочетете и ще разберете, че това е така. Нотариуса би могъл да ви направи проверки, но това се заплаща отделно и се прави
предварително, а не след като сте стигнали до кантората му три месеца след избора и преговорите за цената на имота… Банката (ако ползвате ипотечен кредит) има задължение да провери имота, който ще послужи за обезпечение на ипотечния кредит, но това се случва една когато папката с пълния пакет документи за имота достигне до бюрото на юридическия отдел. Само да ви кажа какво представлява пълния пакет с документи – един от задължителните документи се нарича предварителен договор. За да имате такъв вие (имам предвид купувачите) трябва да сте си избрали имот, да сте преговаряли за цената му, да сте направили оценка от
банката кредитор като преди да я направите разбира се сте минали и на първончално одобрение на база доходи и чак тогава да капарирате имота с 10% от цената му и след това ако собствениците са подготвени с всички документи за продажбата, а те никога не са подготвени чак тогава банката ще разглежда документите.

Важно:

Обърнахте ли внимание кога се случва това – едва след като преговорите са свършили и сделката с продавача е сключена и той е усвоил от вас 10% от цената на имота. Ами ако този човек не е собственика, а измамник представящ се за него? Да ще си получите може би обратно 10-те процента, но кога и след колко дела не е ясно. За това проверките дали имота има тежести се правят ПРЕДИ да сключите предварителен договор и трябва да ви ги направи брокер, който предварително сте наели за тази и други цели. Пак повтарям ПРЕДИ, а не по време или след това когато вече сте оплескали нещо…

2. Защо повечето купувачи в София си наемат брокери да бъдат обслужвани и консултирани по тяхната покупка

Повечето купувачи в София си наемат брокери да бъдат обслужвани и консултирани по тяхната покупка, защото не купуват всеки ден имоти и нямат необходимия опит и информация кой имот си заслужава инвестицията и кой не. Също така не им се занимава да звънят по фишинг обяви или да си губят времето в огледи на имоти, които умишлено не са презентирани адекватно (да липсват снимки от стаи, да липсва разпределение/схема на стаите на жилището, да няма снимки от фасадата и общите части на сградата и т.н.).

3. Купувачите си наемат брокери и по друга причина

Над 85% от жилищата в София се предлагат от брокери и когато това е така ако се търси имот за покупка без съдействието на опитен брокер на купувачите ще им бъде поискано да платят комисион на агенциятa, която обслужва собственика на имота, но ако си наемат брокер предварително да обслужва само техните интереси то агенцията, която обслужва собственика на имота ще получи заплащане само от него, но не и от вас. Това е неписано правило на пазара на имоти в София от близо 30 години насам.

Защо брокерите звънят на частни лица, които продават имоти:

Та след като стана ясно, защо аджеба купувачите си наемат брокери при търсенето на имот сега трябва да разберете и защо се обаждат да искат огледи на собствениците частни лица, които си продават имотите дори и на тези чийто цени са тотално неадекватни… Дори да работите с някоя агенция, която е направила представяне на вашия имот ако „представянето“ е нещо такова:

Ако имота ви е представен по начин като горния…ви пожелаваме успех в продажбата. Няколко снимки обаче също не са достатъчни да се отличите от конкуренцията. Да се върнем на въпроса защо имате много огледи на имота, а никой не иска да ви купи жилището. Причините може да са много, но ето няколко от тях.

Причини за много огледи и липса на продажба

1. Брокерите водят своите клиенти купувачи за да им покажат на място имот за сравнение

Брокерите водят своите клиенти купувачи за да им покажат на място имот за сравнение и след това да ги заведат на друг и да им кажат ето видя ли този колко е по-изгоден и в по-добро състояние от онзи (тоест вашия), който гледахме вчера.

2. Брокерите идват да видят вашия имот, защото може да търсят добра сделка за своите клиенти, но не и за вас.

Ако не сте си наели агенция вие няма как да знаете дали имота ви е презентиран добре и е оценен добре. Ами ако е подцнен вие как ще разберете!? Много хора правят сделки без дори да разберат какви финансови загуби търпят, като се подлъгват по много огледи, които са имали и си казват – „Явно цената ми ок щом има огледи“ и да цената наистина може да ви е ок, но може и да не е. С наши клиенти ЕЖЕДНЕВНО виждаме подценени и надценени имоти и такива, които са презентирани доста посредствено и доста години ще минат докато това се промени. До тогава клиентите купувачи, които са ни наели да съдействаме в покупката ще продължават да правят много добри сделки за сметка на продавачи, които изобщо не разбират колко по-стойностен е техния имот.

3. Купувачите могат да идват на вашия имот, защото вашия брокер или вие умишлено пропускате важна информация, която се оказва решаваща при покупката.

Една такава причина може да бъде, че собствениците на имота не желаят купувачи с ипотечен кредит или искат цялата сума да се получи в брой да не е по банков сметка… Подобни абсурдни изисквания директно отказват купувачите от вашия имот дори и да го харесат те може да нямат изобщо възможността да ви плащат пари на ръка.

За да получите качствена услуга и съдействие може да се обърнете към нас

Агенция за недвижими имоти в София като КА5 имоти, която може да Ви предложи перфектна презентация при продажбата на ваш имот независимо дали той е тристаен апартамент, четиристаен апартамент, мезонет, къща или голям търговски обект като магазин, офис или заведение е винаги на разположение за безплатна оценка на вашето жилище и безплатна консултация. Ако обърнахте внимание на въпрос номер осем малко по-горе, а именно:
Колко шанса има вашия имот да направи добро първо впечатление? – Отговора е ясен – шанса е само един и не трябва да го изпускате. Да разбира се ако си спрете имота от продажба за половин година или повече определено ще получите и втори шанс за добро първо впечатление, но разполагате ли с половин година време за губене?

Ето този имот с който презентираме парцел близо до общината в Банкя:

С видеото на „Утро в Банки“ получихме едната от трите номинации на петите годишни награди на Imoti.net за „Маркетингова стратегия на имот”, но за съжалание не спечелихме първото място. Едно от последните ни произведения е ето тази презентация за къща за продажба в Горна баня. И ако се интересувате от продажба на къщи в София или от покупка на къщи в София можете да разгледате къщите, които предлага нашата агенция.

Защо КА5 имоти предлага виртуални огледи на своите клиенти?

Причините са много и далеч преди Ковид 19 да се появи ние го правим за нашите клиенти, които продават апартаменти и къщи в София. Ако вашия имот не се презентира посредством виртуален оглед на практика броя на безмислените огледи ще бъде по-голям. До какво може да доведе това освен изгубено време ли? Ако примерно вие живеете в имота, който продавате и присъствате на всеки оглед на вас ще ви се наложи и да слушате коментарите на хората, които идват да гледат имота ви. Това за нас е ежедневие, но не всеки има нерви да търпи коментари и не всеки има нашето търпение. Понякога многото огледи от хора, които не са запознати предварително с имота и са гледали само няколко снимки от него може да са много натоварващи за собствяениците и след оглед номер 25 може да се стигне до погрешни решения като сваляне на цената с повече от колкото е необходимо или отказа от продажба. Смисъла да се крият части от имота е АБСОЛЮТНО никакъв по простата причина, че за да се купи вашия имот той няма как ще трябва да бъде показван и оглеждан детайлно от потенциалните купувачи и тогава това, което упорито се опитвате да скриете не показвайки го и не снимайки го то ще се види и ефекта ще бъде неприятен, защото никой не обича неприятните изненади.

Относно недостатъците на вашия имот

Превърнете недостатъците на вашия имот ако не в предимства то поне да не могат те да бъдат „козове“ в ръцете на купувачите, които да им раздавате по време на всеки оглед във вашия имот. Ще ви издам една тайна – повечето купувачи си нямат ни най-малка идея как се провеждат успешни преговори при покупката на имот особено тези, които дори не са си наели агенция да ги представлява и обслужва в покупката им. Един от най- смешните и нелепи начини за „пазарене на цената“ е по време на огледа да търсиш недостатъците на имота и да ги изтъкваш пред продавачите като повод за намаление на продажната цена. Класика в жанра наричаме коментари като този:

„- Ама вашия имот е основен ремонт… Знаете ли колко са скъпи сега ремонтите? Дайте нещо да видим колко ще
ни намалите от цената?“

Избягвайте криене при недостатъци на имота

Как да избегнем подобни нелепи предложения ли? Много лесно – като не крием нищо в презентацията на имота си – покажете всичко (с видео или виртуален оглед или и с двете) за да може всякакви подобни аргументи да са ясни още преди физическия оглед. За да може на място да идват само мотивирани купувачи, които няма да се изненадват на място всъщност колко много е за ремонт вашия имот.

„- Жилището е за основен ремонт и това не е никаква тайна за никого. Показано е на гледно с видео и виртуален оглед и много снимки и необходимостта му от ремонт е съобразена с ценообразуването му! Ако беше основно ремонтирано цената щеше да бъде чувствително по-висока!“

Това е отговора, който можете да дадете ако продавате апартамент, който е за основен ремонт. Но за да можете наистина да дадете подобен отговор е необходимо да имате подобаващо представяне. Повечето брокери не са на моето мнение и ежедневно с наши клиенти купувачи, които са ни наели да ги обслужваме при покупката виждаме на място страхотни имоти, които са подценени чуствително заради некъдърно представяне или умишлено прикриване, защото видиш ли бил за ремонт и нямало какво толкова да се снима… Смях в залата…

Как се продава апартамент в София така, че да получите максимално висока цена за него?

Как се продава апартамент в София е въпрос, който има много отговори? Но, за вас като собственици и продавачи на имоти не е ли по-важен въпроса как се продава апартамент в София така, че да получите максимално висока цена за него?

Предимства на качествената презентация

Да имате виртуален оглед за вашия имот има множество предимства и едно от тях е, че в София купуват много хора, които живеят в други градове. За да решат да пътуват за огледи те подбират внимателно кои имоти искат да видят когато дойдат за един ден от Варна да речем. И тогава когато всичко е показано коректно те нямат съмнения какво ще видят и когато дойдат на място. Идват и когато са гледали предварително виртуален оглед и видео са далеч по-мотивирани да купуват. А, ако вашия имот е презентиран половинчато е много възможно да се пропусне за физически оглед, защото не всички хора имат време за губене да ви проверяват защо не сте снимали 1/3 от жилището и т.н.

 

Безплатна оценка на имота Ви

В случай, че имате нужда от професионална оценка на жилищен имот КА5 имоти може да Ви предложи напълно БЕЗПЛАТНА професионална оценка. Тази оценка ще ви помогне да разберете към днешна дата на каква цена можете да си продадете жилището в столицата, без да търпите финансови загуби.

Заявете оценка тук:

 

Хиляди доволни клиенти се довериха на KA5.

Агенция за недвижими имоти с 15 годишен опит.

 

21/09/2021

 

Такава отдаденост и професионализъм, които те вложиха в сделката, са рядкост в днешно време.

Екатерина и Антон ми бяха препоръчани от приятелка, на която съм изключително благодарна! Такава отдаденост и професионализъм, които те вложиха в сделката, са рядкост в днешно време. Продажбата беше придвижена…

27/09/2021

 

Изключително интуитивна в разбирането на желанията ми

Здравейте! Искам да благодаря на Ваня Николова за професионализмът и приятелското отношение от самото начало до финализиране на покупката на моя нов дом. Тя е изключително интуитивна в разбирането на…

29/07/2021

 

За професионализма и доброто отношение заслужавате невероятен успех! Пожелавам Ви го!

Уважаеми дами и господа, казвам се Христо Маврудиев и държа да споделя с Вас личните ми впечатления от екипа на КА5 имоти. Свидетели сме на времена, събития и нрави, които…

 

Виж Всички Отзиви

 

    CAPTCHA