fbpx

Какво трябва да получите като услуга когато продавате имот от вашият брокер част ПЪРВА

Оказва се, че масово хората нямат ни най-малка представа какво трябва да получат като услуга от своите брокери когато си продават имота. Тази липса на информация и опит е обяснима поради няколко причини – 1. Хората не продават всеки ден имоти; 2. Брокерите имат не особено добра репутация сред хората; 3. Хората нямат представа какво трябва да изискват за да могат да го получат; 4.Тъй като за да си отвориш агенция не е необходимо дори първоначално обучение за базова знания и умения реално всеки би могъл да каже, че е брокер и за съжаление точно това се случва; 5. Поради наличието на точка 4 се случват и доста недоразумения като – липса на знания, умения, практика и доста инструменти за реализация на имоти в предлагащите подобни услуги „колеги“. Как клиентите да знаят какви услуги трябва да бъдат включени в посредничестовото при продажба на имот когато самите „брокери“ не знаят това!?!? 6. Липсата на реални правила, закони и регламенти реално позволява на всеки да прави каквото си иска и клиентите като ползватели на подобни услуги най-малкото няма от къде да се информират. Или смея да кажа не знаят от къде да се информират.

Да Гугъл дава отговори на много въпроси, но не всички нали? Особено когато лично и пряко ни касаят въпроси за нашето здраве и финанси.

От тази масова неинформираност се забелязват няколко хубави и няколко не толкова хубави неща.

Ето кои са хубавите неща:

 1. Агенциите за имоти, които работим професионално и коректно се отличаваме от останалите с това, че не подвеждаме клиентите си и ги обслужваме качествено за което в последствие получаваме и техните препоръки.
  **************************************
 2. Агенциите, които работим коректно ставаме все повече и работим все по-често по между си не само като обменяме безценен опит и информация, а и като заедно облужваме клиентите си. Имам предвид когато една коректна агенция е представител на продавача и от другата страна има друга коректна агенция, която е представител на купувача. В тези случаи работата е песен и клиентите го разбират и остават още по-доволни.
  *********************************
 3. Тъй като вече има достатъчно много коректно работещи и можещи брокери и агенции за недвижим имоти се поражда и лоялна конкуренция, която води след себе си до все по-добър маркетинг за продажба на имоти от което големият печеливш са клиентите.

Ео обаче и кои са лошите неща от липсата на информираност:

 1. Пълна липса на доверие към професионализма на брокерите поради лош предишен опит или дори само поради слухове от подобен лош опит. От това следват един куп загуби и за клиентите и за брокерите и ще ви изредя само няколко от тях – Клиентите не винаги се доверяват на експертизата при определяне на продажната цена на имота и за да се „застраховат“ от това да бъдат излъгани, подведени или манипулирани искат по-висока цена за своя имот за „всеки случай“. И само от това недоверие се губи много излишно време в очакване на някой да хареса нашия надценен с 35% имот. Липсата на доверие води и до трудна комуникация и трудно организиране на огледи независимо дали за този имот има направен виртуален оглед или няма. Собствениците на имоти не се доверяват да дават ключ и свободен достъп до имота си на своя брокер, защото са чули, че веднъж един там брокер бил направил еди какво си след като му е било гласувано доверие.
  ************************
 2. Липсата на информираност води до незнание какво включва услугата на агенцията за недвижими имоти и от страни нещата изглеждат много често така – идват едни хора, правят някакви снимки след което пускат някаква обява някъде в интернет и започват някакви огледи. Следователно човек си казва ама чакай сега и аз мога да си снимам имота с телефона и аз мога да си пусна обява в olx.bg и за какво тогава да им подписвам договор, че ще им платя комисион ако ми намерят купувач!? Че ако те само това правят и аз го мога същото!? Е за едни снимки и за 2-3 обяви в интернет струва ли си да плащам няколо хиляди евро!? Разбира, се че не си струва я да действам ще си пусна обяви тук-там ще пусна във фейсбука и направя много по-добър маркетинг от тези трите брокерки, които дойдоха вчера да снимат имота. Всъщност наистина преди години (а чуваме, че си сега имало такива агенции), които действително не правят нищо по-различно от това и дори много от тях изкарват доста средства като са ангажирали по над 10-15-20 такива „брокера“, които звънят по телефоните, ходят да снимат и да пускат обяви и за шок на всички нещата им се получават без изобщо ама изобщо да си дават зор.
  ****************************************************************************************
 3. Липсата на информираност за услугата личен брокер води до стотици хиляди евро пропуснати ползи от джобовете на хиляди купувачи в България при това всеки ден и от тази неинфомираност печелят знайни и незнайни агенции и брокери на недвижими имоти в София и страната.

 

 

 

 

 

 

  CAPTCHA