fbpx

Купувачите на жилища в София получиха категорични потвърждения за повишението на цените

След първоначалния шок от средата на месец март 2020 година, година по-късно вече няма нищо толкова шокиращо и тенденциите за жилищния пазар са в съвсем ясна посока. В периода януари-март 2021 година, който традиционно е най-слабото тримесечие на всяка година за продажби на имоти в София, тази година има ръст в броя продажби с близо 20% в сравнение със същия период, но забележете на 2019-та година (една година преди да чуем за Ковид 19).

Както прогнозирах и аз още през изминалата година – спад на цените на жилищните имоти в София няма да има и това вече се потвърди многократно. И дори нещо повече – в момента на пазара на имоти има дефицит на имоти втора ръка, тоест на имоти в които е живяно. Дори има дефицит и на имоти в строеж, но там нещата са по-различни, защото не всеки има възможност да чака с години жилището му да бъде построено и да вземе акт 16. Една огромна част от купувачите нямат възможност да плащат едновременно заем за новия си имот в строеж и наем на квартирата в която живеят и минават на вариант с вечед готово за нанасяне жилище.

Очертава се истинска истерия с купуване на жилища в обичайно истеричния период на всяка година в София – октомври-декември. Но, тази година няма да бъде равна с предишните 10 години и вероятно ще станем свидетели на нов бум в броя продажби, който ще гони рекордите от 2007-ма година когато в София само за три месеца се стигна до рекордните над 15 000 продажби именно в обичайния за тези рекорди период – октомври-декември. И за тези от вас, които ще купуват за първи път жилище в София изобщо или пък за втори път, но не и в близките 10-15 години трябва да знаете една важна подробност. Сделките за броя продажбите и статистиката са за периода в който сделката минава през нотариус. Сделките обаче, се сключват месец-два-три преди това, когато се оставя депозит или направо се преминава към подписването на предварителен договор с плащане на 10% капаро. Тоест сделката реално се заключва и оформя много по-рано и се проточва във времето преди да се стигне до нотариус по различни причини. Най-често продавачите не са подготвени с документите си за продажба, не са в България и трябва да пътуват за което е необходимо да си вземат отпуск и да си резервират самолетни билети и т.н. Разбира се и 1/3 от купувачите, които ходят по огледи за покупка са неподготвени финансово. Най-честите пропуски при тях са – недостатъчно самоучастие (тоест няма налични поне 20% от цената на имота) или дори не са си избрали банка, която да ги кредитира и правят този избор след като си харесат имот, което е напълно погрешно.

    CAPTCHA