fbpx

Оценка на апартамент

Предлагане и реални продажби, каква е разликата? Предлагането на имоти е лесно, а тяхното продаване, изобщо не е лека задача. Предлагане и продаване НЕ е едно и също, но ако все пак държите сами да си оцените имота е много важно е да знаете, че цените, на които се предлагат имотите, не винаги са тези същите цени, на които се продават в последствие! Ако продавате апартамент, абсолютно задължително трябва да го оцените професионално преди да стартирате с продажбата му.

Много често в цените, които виждате в интернет, са калкулирани предварително заложени отстъпки: за преговори, комисионни за брокерите, които предлагат имотите и т.н. Освен това, една огромна част от апартаментите за продажба изобщо не попадат в графата правилно оценени! Много от тези апартаменти стоят в публичното пространство, в реклама в интернет, буквално от години. Ако искате и вие в продължение на много години да не можете да си продадете имуществото се предоверявайте на предлагането, вместо на реалните продажби.

Дори и да ползвате три различни оценителски фирми за да научите каква е продажната цена на вашият апартамент то имайте предвид, че тези оценки важат към настоящият момент. В оценките ви ще пише, че те са валидни за период от шест месеца, но сами разбирате, че един от методите на оценителските фирми, който е най-определящ при оценяването е метод на пазарните аналози. Което означава, че се търсят сходни на вашият имот по местоположение, квадратура и тип строителство, които да послужат за сравнителен анализ на цените. Но, всичко това се случва след, като оценителят вече е дошъл и е направил снимки на вашият имот и след това е седнал на компютъра си и оформя вашата оценка.

Още на другия ден по неприятно за вас стечение на обстоятелствата може във вашият блок или в съседния да излезнат три много сходни на вашият тристайни апартаменти и то на чуствително по-ниски цени. Тогава трите оценителски фирми на които сте платили да ви изготвят пазарни оценки увисват, защото имаме промяна на пазарната ситуация в която се намира вашето жилище.

Недвижимите имоти се различават от всички останали стоки, които се продават именно поради тяхната недвижимост. Ползването на професионални услуги за определянето на първоначалната цена на вашият имот е силно препоръчително. Колкото повече източници потърсите за оценка на вашият имот ПРЕДИ да сте започнали да го продавате – толкова по-добре ще бъде за вас, защото това би могло да промени изцяло първоначалните ви планове за последващи инвестиции. Тези първоначални оценки ще ви предпазят от загуба на пари в случай, че самите вие си подценявате имота, защото примера с имотите, които се появяват на по-ниска цена във вашият район може да важи с пълна сила и в обратна посока – след като си обявите имота за продажба и след като той е бил професионално оценен е възможно пазарната ситуация отново да се промени и то във ваша полза, а вие да не разберете.

Какво е решението – освен напълно безплатната оценка, която можем да ви предложим от КА5 имоти – тя важи само за тристайни или по-големи апартаменти и къщи в София, можем да ви предложим и оценка от професионален лицензиран оценител за всички всички големи градове в България. Вероятно ще се запитате, какъв е смисъла от подобни оценки, ако пазарната ситуация се промени в моя район? Има смисъл, защото повечето имоти, които не могат да се продадат са надценени от техните собственици още при първончалното ценообразуване именно, защото те не са ползвали професионални услуги в самото начало.

Това е и причината в публичното пространство да има хиляди надценени имоти и собствениците, които не са на ясно с тези факти ги ползват за сравнение, като по този начин определят абсурдно високи цени за своите имоти. Оценка на апартамент не се прави с гледане на предлагането в интернет, защото това означава едно единствено нещо – и вашият имот ще стои в интернет редом до другите имоти и какво от това? Това достатъчно ли ще бъде за да може той да се продаде на максимално висока цена? Ами ако има други имоти сходни на вашият, които не се рекламират, а се предлагат скрито на купувачите? Не си правете експерименти с тази оценка на апартамент, особено ако става дума за вашият апартамент. Нашите съвети са:

1. Ползвайте професионален оценител преди за започнете продажба (но не и месец преди да започнете).

2. Ползвайте още един източник за определяне на първоначалната цена на вашият имот, ако не можете да ползвате безплатната оценка на КА5 имоти, ползвайте втора различна от първата оценителска фирма.

3. Направете си план адаптиран към вашият имот, който да включва следните задачи – ако нямате огледи през първите 2-3 седмици, значи пазарната ситуация във вашия район се е променила и трябва да реагирате, като си намалите цената или дори да спрете продажбата за известно време. Помислете обаче направихте ли повече от една оценка на апартамент? Ако не искате да спирате имота от продажба, защото се е появила конкуренция на по-ниска цена – тогава си направете график, който е известен само на вас за намаление на продажната цена и периодично намалявайте, но не по-често от веднъж на две седмици и с не по-малко от 1000 евро. Разбира се ако продавате имот, който струва 500 000 евро – намаление от 1000 евро няма да е релевантно и ще ви трбява корекция от поне 5000 евро периодично до момента в който се появи клиент на оглед. В противен случай само се залъгвате, че си продавате имота. Аргументи от типа „Ама в интернет има поне 20 имота, като моя, които са на много по-високи цени“ не е сериозен. Те биха могли да си стоят обявени за продажба в интернет и следващите три години, а вие тази година ли планирате продажба или след пет години?

4. Ако са минали три месеца от старта на продажбата и нямате никакви огледи, значи определено нещо не е наред и спешно се нуждаете от подновяване на оценките, защото или се е променила пазарната ситуация във вашият район или се е променила пазарната ситуация в цялата страна (пример – ковид, война и т.н. рязко вдигане на лихвите по ипотечните кредити, което би отказало половината купувачи с кредит) или не сте послушали професионалистите, които са ви съветвали в началото или изобщо не сте ползвали такива…

Не си блъскайте главите и щом имате нужда от професионална оценка на жилищен имот – тристаен апартамент, четиристаен апартамент, мезонет, къща в София – КА5 имоти може да Ви предложи БЕЗПЛАТНА професионална оценка. *Единствено ще имате разход от 39 лева с ддс с които ще си покрием транспортните разходи за идване и връщане от вашият имот. Тази оценка ще ви помогне да разберете към днешна дата на каква цена можете да си продадете жилището в столицата, без да търпите финансови загуби. Пишете ни, или ни се обадете още сега, за да си запишете час за посещение и БЕЗПЛАТНА оценка. 0800 15 484, 0892 04 111, 0895 500 322

    CAPTCHA