fbpx

За колко време технически се изготвя нотариален акт в София?


За колко време технически се изготвя нотариален акт в София? Не говорим за това за колко време се пише един такъв документ за собственост, става дума за времето от подписването на вече подготвения от нотариуса нотариален акт, до получаването му в последствие от купувачите. Реално документите се подписват пред нотариуса в деня на сделката, но в последствие се носят от служител на кантората в агенция по вписванията в София в няколко езкемпляра където се преглеждат още веднъж този път от съдия по вписванията.

Тъй като средно в столицата се продават по около 100-150 имота всеки работен ден, но това е средно може в един ден да се занесат и 300 акта за вписване, което затруднява и забавя работата на служителите в агенцията и реално те не стават готови веднага. Нотариалният акт се вписва с датата на която е бил подписан в деня на сделката, но купувачите го получават чак след 3-4-5-6-7-8 работни дни, а понякога и след повече от две седмици. В агенция по вписванията остават няколко екземпляра и ако случайно човек си изгуби нотариалния акт, винаги може след като се легитимира, да отиде до архива на агенцията по вписванията и да си извади заверен препис на документа за собственост, който е 1:1 с оригинала разбира се и върши същата работа.

Вижте какви са разходите за нотариус при покупко-продажба на имот в София.

Отговорът на въпроса за колко време технически се изготвя нотариален акт в София винаги е относителна величина. Всичко зависи от натовареността на агенция по вписванията към конкретния сезон в който купувате или продавате имот. В София традиционно за последните 15 години най-много сделки се случват в периода на последното тримесечие на всяка календарна октомври, ноември и декември. Съответно, тогава агенцията по вписванията се бави най-много с издаването на нотариалните актове, защото имат най-много работа.

Обратно на това най-малко сделки за покупко-продажби има в първото тримесечие на всяка календарна година в столицата. Тогава разбира се и вписването би трябвало да се случи по-бързо да речем за 3-5 работни дни. Докато през декември този период може да бъде 10 работни дни.

Вижте тук кой плаща нотариуса в София.

Ако имате нужда от БЕЗПЛАТНА професионална оценка на жилищен имот в София, моля свържете се с нас. 0800 15 484, 0892 04 1111, 0895 500 322;

    CAPTCHA