fbpx

Как се определя цената на къща за продажба?

Ако искате да продадете своята къща в София или около столицата където цените на този тип имоти са най-високи трябва първо да определите пазарната и цена. В противен случай рискувате имота ви да „виси“ в продажба година, две, три, четири, пет, че дори и шест и всъщност таван няма. Без значение с какво време и с колко години за чакане разполагате няма да дочакате „вашата“ цена да дойде, защото пазарите се движат както на горе така и на долу и освен това движението на горе се случва САМО ако предварително не сте си надценили имота. В практиката си съм имал много случаи в които собственици на къщи ми казват виж сега Антоне аз гледам новините и виждам, че цените вървят на горе за това искам да вдигнем цената на моята къща с еди колко си процента. Страхотnо е това все пак Антон Илиев като един брокер работи на процент от бъдещата продажба и на теория колкото е по-висока цената на продавания имот нараства и сумата, която ще получи брокера… Да това е така, но ако се стигне изобщо до продажба някога. Примерно къщата на бай Иван в Бояна (лицето и имота му са художествена измислица, но базирана на СТОТИЦИ  хиляди случаи на собственици на имоти в цялата страна) се предлага на пазара на имоти вече осем месеца на цена 300 000 евро и огледи не е имало, а имота е представен подобаващо и не е „скрит“ от реклама и там всичките глупости, които някои колеги правят с цел да са по-интересни на купувачите си за сметка на продавачите си, което може да доведе до големи финансови загуби. И решава бай Иван след като гледа новините по Нова телевизия, че след като експерти са се изказали по новините за окончателен край на спада на цените (това действие вероятно ще се развие догодина през октомври наистина по новините на Нова телевизия) то значи, че хей сега ще вдигне и той цената за всеки случай за да не се мине от 300 000 евро на 350 000 евро, защото той нали пазара тръгва на горе вече и…

Само един момент нещо да уточним – всички знаем поговорката – Чула жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак…

Ама нееее Антоне не си прав чакай да ти покажа ела, ела да видиш в интернет какви къщи за тотален ремонт ги продават на цени като моята, която е къде, къде по-хубава… Е добре аз до кога да казвам – МНОГО МОЛЯ правете разлика между ПРЕДЛАГАМ и ПРОДАВАМ? До кога? В случая жабата е бай Иван, а в ролята на подковаването на коня играят новините по нова телевизия. Когато към твоят имот не е имало интерес в продължение на половин година и ти да решиш в следствие на липсата на интерес да вдигнеш цената е едно доста неадекватно решение и то говори освен за липса на логика и за липса на мотивация за продажба.

Какво се случва момента – датата е 6-ти април 2020 година в разгара на драмата с коронавируса и преди неговия пик в България. Никой все още не знае до кога ще продължи карантината и също не се знае за колко време ще се възстанови икономиката в световен мащаб и по-конкретно и в нашата страна. Стотици хиляди хора са на трудовата борса, а сектори като ресторантьорството, хотелиерството и туроператорите са в безпрецдентна ситуация в която не могат да работят поради редица забрани и ограничения. Как това ще се отрази на цените на недвижимите имоти – ами ще нарастват разбира се!? Шегичка…за съжаление няма НИКАКВА логика цените на имотите като цяло да вървят в посока на горе. Има обаче всички предпоставки да вървят на долу и смятам, че няма нужда да ви ги изреждам – всеки ще ги види сам с очите си в следващите месеци.

    CAPTCHA