fbpx

Покупка или продажба на парцел Урегулиран Поземлен Имот /УПИ/


Покупка или продажба на парцел Урегулиран Поземлен Имот /УПИ/. Докато не се отворят възможности за покупка на парцели на други планети – земята си остава нещо, което е ограничено, като обем и като количество. Старото клише казва – ЗЕМЯ ВЕЧЕ НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА! И този факт е неоспорим. Поглеждайки глобално – 7 / 10 (седем десети) от земята е покрита с вода. България, като площ от 110 994 квадратни километра се събира почти 83 пъти в пустинята „Сахара“, която е 9 200 000 квадратни километра. Пустинята „Гоби“ пък е „само“ 1 295 000 квадратни километра… Тук в този материал има доста обезпокоителни тенденции, които засягат около два милиарда от населението на земята. Борбата за ресурси (не говоря само за полезните изкопаеми) тепърва ще оказва влияние върху човечеството, но да не задълбаваме чак толкова на глобално ниво.

Цените на жилищата в големите градове са много високи и за това си има причини. Всъщност ако се замислите – кога си били евтини? Това обаче кара купувачите да се замислят дали не е по-добра алтернативата на живот в къща. Естествено, че е по-добра, но къщата няма как да де сравнява, като цена с апартамент на една и съща локация. Къщите естествено са много по-скъпи, защото освен по-голямото рзп имат и собствени дворове за разлика от апартаментите. Съответно вниманието се пренасочва към къщите, които са около големите градове за да се приближат до цена към апартаментите в крайните квартали. Разглеждайки обаче тези къщи в повечето случай това са къщи строени в годините преди 1989 година, когато имаше съвсем други нагласи и всеки искаше освен апартамент в голям град да има и „вила“ на село, в планината, на морето и т.н.

Хиляди стари къщи, които не са стопанисвани от години са в продажба, но техните архитектури не са съвременни. Много често трябва да се правят сериозни преустройства, да се изграждат санитарни помещения, да се ремонтират основно покривите им. Но, както и да ги преустройваме те си остава с малки прозорци, ниски тавани, не особено широки всекидневни и куп други минуси. Ако човек иска най-доброто за себе си – определено стига да момента с покупка на парцел върху който да проектира и построи къща по свои лични изисквания. Макар и да е по-малка, една чисто нова къща дава съвсем други условия на живот, а за визията като екстериор и интериор изобщо няма база за сравнение със старите къщи.

Продажба на парцел на 16 километра от НДК в село Волуяк

Възможността да си проектирате сами размера, разположението на стаите, височината на таваните, възможността за френски прозорци, възможността за топла връзка между гаража и къщата, броя на санитарните помещения в къщата и много други екстри ви дават голямо предимство при инвестицията в подобен род начинание. Когато избирате парцел за вашата бъдеща къща трябва да съобразите неговия размер и форма с вашите изисквания и всички отстояния, които трябва да се спазят за бъдещото строителство.

УПИ – урегулиран поземлен имот с лице на две улициа в село Неофит Рилски (на 39км от Варна)

Естествено е необходимо предварително да направите някаква груба сметка колко би ви струвал строежа на нова къща. Също така трябва да помислите и за това дали тя да бъде масивна или да речем сглобяема къща. Монолитното строителство при всички положения е по-скъпо, защото се влага бетон, арматура, тухли и има по-дълъг живот.

Не случайно много хора тръгват с идеята да сторят къща, но в процеса на набиране на информация за това както им предстои, като разходи и време – се отказват от тази своя идея, защото тя всъщност не е по-джоба на всеки. Тогава именно е и момента в който се правят компромисите да се купува вече готова стара къща, която да се ремонтира по етапно. Най-компромисен вариант е покупката само на етаж от къща, но той също има своите предимства, защото цената е доста по-ниска и разхода за ремонт на покрива и подръжка на покрив, ограда и двор е споделен със собствениците на другия етаж.

Много добър имот за строеж на къща в село Алдомировци (до град Сливница) на 26 минути от София

КА5 имоти предлага урегулирани позмлени имоти за продажба, както и имоти, които имат възможност да бъдат урегулирани. Някои от тях попадат в регулационните граници на съответните населени места, което прави лесно оформянето на техните докуменит за строеж на къща. Не всички имоти, които предлагаме са качени на сайта ни, защото за много от тях очакваме да ни бъдат предоставени документи, а вероятно знаете, че 7 от 10 парцела, които се рекламират за продажба в интернет имат документални проблеми. Ние също го знаем и именно за това исикваме предварително от нашите клиенти цялата документация още преди да стартираме продажбата.

Парцел за продажба с лице на две улици в град Банкя

Едно от най-важните неща при покупката на парцел е възможността за целогодишен достъп. Особено важно е това ако имота, който се продава е в планински район, защото ако е на много високо и недостъпно място е много вероятно, когато има сняг или обилен дъжд да не може да се изкачите до там. Което автоматично намалява цената на този парцел и силно ограничава потенциалните му купувачи до група ентусиасти, които са ок да го ползват само през летните месеци. Но, когато говорим за парцел за строеж на къща – все пак за да се построи къщата до нея трябва да могат да имат достъп багери, камиони и да може да се пренасят и доставят тежки строителни материали.

Продажба на УПИ в село Кладница (до Перник)

Целогодишен достъп по асфалтов път, както и близостта до комуникации, като ток, водопровод, канализация, газ и постоянно живущи съседи са все неща, които увеличават цената на всеки парцел, а липсата на някои или всички тези неща, съответно намалява рязко цената му. Съвсем не случайно се споменават в рекламите на повечето парцели за продажба.

Не намирате подходящ парцел за строеж на вашата къща около София? Обадете се на КА5 имоти и ни разкажете какво търсите.

    CAPTCHA