fbpx

Какви са таксите за покупка на апартамент

Какви са таксите за покупка на апартамент? Цена на такси за покупка на апартамент. Може би най-добрият и най-точния калкулатор за изчисляване на нотариални такси е този. За да знаете как да го използвате за да си изчислите бъдещите разноски при планирането за покупка на имот трябва да сте на ясно с няколко неща. Ето кои са тези няколко неща:

1. Дали ще купувате посредством ипотечен кредит, при който ще очаквате банката кредитор, да приеме за обезпечение, срещу което ще ви отпусне кредит за харесания от вас имот? Или иначе казано, ако искате да купувате имот с кредит, трябва първо да изберете банката, а не първо имота, но това е друга тема. Трябва да отидете до банката ПРЕДВАРИТЕЛНО, преди да започнете да ходите по огледи за имоти, за да ви информират от там дали можете да разчитате на кредиране, и най-важното в какъв размер.

***Също така не е важен само размера на вашият доход, важно е и как можете документално да го докажете пред банката.***

Нашите над 15 годишни проучвания показват, че при близо 60 процента от кандидат кредитоискателите, които желаят да получат ипотечен кредит за покупка на имот, първоначалните планове се променят веднага когато посетят клон на банката, попълнят документи и подадат искане за одобрение за кредит. В тези 60 процента от случаите, се оказва следното нещо – изобщо не ги одобряват за желания размер кредит, което ги принуждава да се откажат от избирането на имот, не ги одобряват за исканата от тях сума и им се налага да избират по-евтин имот, одобряват ги за желаната от тях сума, но самоучастието им не е достатъчно за да покрият всички разходи по покупката, одобряват ги за желаната от тях сума, но избрания от тях имот не е одобрен от банката поради проблеми или непълна документация.

Сумите за такси за покупка на апартамент, както и цялата тази информация трябва да се набави ПРЕДВАРИТЕЛНО, а не следварително както планират повечето хора, понякога от не знание, че кредита не се отпуска предварително когато го поискат, а едва след като се премине през стъпките на – одобрение на база доходите на кредитоискателя, оценка на имота от оценител за банката, сключване на предварителен договор за покупка на избрания имот с плащане на 10 процента от страна на купувача и преминаване през нотариус, обикновено около месец и половина – два след тези процедури. Едва когато знаете какъв е максималния размер на кредита, който може банката да ви отпусне, можете да изчислите посредством този калкулатор каква такса ще платите за бъдещата си ипотека.

Ето конкретен пример – искате да купите апартамент с цена 90 000 евро, което означава, че е необходимо да разполагате с минимум 10 процента от тази сума като самоучастие, което да ви служи за плащане на капаро при сключване на предварителния договор за покупка на имота. Ако оценителя изпратен от банката на който вие сте заплатили сумата 150 лева за оценка на харесния от вас апартамент го оцени на 84 000 евро (оценителя може да го оцени и на по-ниска сума ако е надценен) то тогава банката ще ви отпусне до 90 процента от сумата, която е посочил оценителя в оценката си, а именно 90 процента от 84 000 евро, което означава, че 75600 евро е максимума, който ще получите от банката като ипотечен кредит. Разликата до 90 000 евро, а именно сумата от 14 400 евро трябва задължително да я имате. Следователно разхода ви за законна ипотека при нотариуса ще бъде от порядъка на 450-460 евро (или около 850-900 лева), а за договорна ипотека съответно около 815 евро (или около 1600 лева). Тези такси за покупка на апартамент се изчисляват на база точния размер на кредита, който ще теглите.

2. Разхода за местен данък, който за София е 3 процента от цената на имота, както и за нотариална такса. В примера по-горе ако се спрем на имот с цена 90 000 евро то тогава вие ще трябва да си предвидите сума от порядъка на 2250 евро за местен данък, който отива в бюджета на община София, но се плаща в кантората на нотариуса + още около 900 евро, които отиват за нотариална такса, такса за вписване в агенция по вписванията в София и банкови такси. Общо трябва да предивидите сума от порядъка на 3150 евро (или общо около 6160 лева).

3. Разход за комисион за агенцията, която продава имота (в случай, че не сте си наели предварително брокер да ви обслужва по покупката). В случай, че сте си наели брокер предварително да ви обслужва тогава този разход се плаща на избрания от вас агент, а не на агента, който представлява собственика на харесния от вас имот. Този комисион варира от 2.5 процента до 3.6 процента от цената на имота или ако той струва 90 000 евро вие ще трябва да платите сума от порядъка на 2250 евро до 3240 евро (или максимум 6336 лева).

4. Разход за ремонт на имота. Тук вече разбира се нещата могат да варират в огромни граници. Ако си купите напълно ремонтиран имот, което е изключителна рядкост то неговата цена обикновенно е доста по-висока от другите, но нямате да имате други разходи. В повечето случаи обаче има такъв разход и за да се ориентирате в какви граници може да бъде той е важно да се консултирате предварително но една база от типа на 300 лева на квадратен метър може да ви даде някакви ориентировъчни насоки като в тази цена не влизат дизайн, мебели и обзавеждане, кухня, техника и т.н.

5. Разходи за мебели. Тук вече всеки сам може се ориентира дали да си прави гардероби по поръчка, кухня по поръчка и от къде да си купи спалня, диван за хола и т.н. От къде да си купи бяла и черна техника и т.н. Примери няма да давам интернет пространството е необятно по тази тема.

Много важно е да знаете и кой е длъжен да плати разхода при нотариуса за покупко-продажба на имот.

Ако можем да обобщим на вас ще са ви необходими суми от порядъка на 1600 лева за ипотека + 6160 лева за покупко-продажбата при нотариуса + 6336 лева за агенцията за имоти до тук около 14100 лева, които са извън цената на избрания имот с цена 90 000 евро. Отделно от това трябва да разполагате и с около 15 000 евро (близо 30 000 лева), които да бъдат част от цената на имота за капаро при покупката. И съвсем отделно от тези близо 55 000 лева ще бъде сумата за ремонт според зависимост от това дали ремонта ще бъде основен, частичен, козметичен и т.н. И съвсем отделно перо е новата кухня, мебелите, черната и бялата техника и т.н. Не правете празни ходове насам – натам да си избирате имот преди да сте на ясно колко скъп имот можете да си позволите и дали изобщо можете да си позволите такъв. В тези такси за покупка на апартамент не сме посочили таксите при превод на различни валути от сметка в една банка в сметка в друга банка, ежегодната такса за застрахова на имота, която е задължителна когато се тегли ипотечен кредит както и застраховката живот, която също съпътства почти всеки ипотечен кредит.

Най-често след безплатна консултация с нас близо 25% от потенциалните купувачи отлагат покупката на имот с минимум 3-6 месеца докато не се подготвят по-добре финансово със самоучастието си или докато не останат на постоянен трудов договор с добре платени и редовни осигуровки за да могат да получат кредит на ниска лихва. Също така една голяма част от потенциалните купувачи, около 20% ходят на огледи на имоти без изобщо да разполагат с каквато и да е възможност да вземат решение за покупка на имот поради липсата на финанси. Това се случва изключително често, защото същите тези 20% от хората имат планове, които няма да могат да осъществят в близко бъдеще, а някои от тях и в далечно такова. Плановете им обикновенно са свързани с ПОГРЕШНО ПЛАНИРАНЕ на база изключително погрешно оценяване на техни имоти, които те желаят да реализират чрез бъдеща продажба.

Посредством този план, който в 99% от случаите е сгрешен при това генерално те смятат, че утре в джоба им ще има сумата хикс лева, и на тази база тръгват да избират имот, в който да инвестират тази очаквана сума дори с притеснението, че няма да има в какво да я инвестират, защото нищо не могат да си харесат. По тази „схема“ са извършват ежедневно в София хиляди безмислени огледи от хора, които реално дори да си харесат имот не могат да предприемат АБСОЛЮТНО никакви действия по неговото резервиране за покупка да не говорим. Да, вашият имот би могъл да се продаде и за по-малко от един месец, но това се случва само ако всичките му документи са изрядни, актуални, ако в него не живее никой и най-вече ако професионалист ви помогне с оценката и продажбата му.

Всякакви други мечти за бърза реализация на вашият имот, минават през задължителната загуба на финансови средства, която няма да ви хареса. Дори и това да се случи имота, който сте си харесали преди вашия имот да се продаде и да получите цялата му продажна цена за месец-два смятате ли, че този другия имот няма да се е продал до тогава? И ако той е продаден преди вие да разполагате с парите, тогава какъв беше смисъла от предварителните огледи!?

Подобни разговори водим ВСЕКИ ДЕН, и молим най-учтиво хората да не правят празни ходове, защото по този начин дават погрешни надежди на продавачите, които си продават имотите. Продавачите от своя страна си казват – ето всеки ден имам огледи значи ще го продам всеки момент, но не знаят, че 20% от огледите са от бъдещи продавачи, които нямат никаква възможност, много често дори и за капаро и 60% от огледите са с потенциални кредитоскатели, които няма да получат желания размер на кредита си и едва от останалите 20% огледите има смисъл, защото са от подготвени купувачи, които пък най-често не одобряват цената и т.н.

И всички тези движения на горе и на долу и суматоха дават грешни сигнали, а голяма част от тях могат да се избегнат ако хората се въползват от безплатна консултация с професионалист.

 

    CAPTCHA