fbpx

Цена за вадене на документи за апартамент в София

Последна актуализация на материала 11.06.2022г.

Цена за вадене на документи за апартамент в София. Каква е цената за вадене на документи при продажбата на имоти в София. Какви са документите, които са необходими за да се продаде имот в България? Колко струват документите за продажба на апартамент. Каква цената на услугата за вадене на документи при продажба на апартаменти в София?

При продажба и сделки с имоти на недвижим имот, е необходимо да се извадят набор от документи, без които не може да има покупко-продажба при нотариус. Най-често, това са задължителните документи за продажба на тристаен апартамент в София – данъчна оценка (да не се бърка с оценка от банката), схема от АГКК (или иначе казано скица от кадастъра), който документ за София вече се изисква не само за парцели, а за всички имоти. Други често срещани документи са удостоверение за семейно положение, удостоверение за наследници – ако имота е наследствен този документ служи за доказателство, които са сегашните собственици на този имот.

Ако продавате имот добре е да знаете какво можем ние да ви предложим. А, ако само се интересувате от това да ви съдействаме при набавянето на необходимите документи при продажба на апартамент в София, тази наша услуга се предлага и отделно на цена 299лв и не включва държавните и общински такси за всеки отделен документ. Те се заплащат към общините, държавата и т.н. КА5 имоти си запазва правото да откаже поемането на този ангажимент ако се случи в натоварен за фирмата момент. Обичайно най-натоварено е в периода 15 септември до коледните празници всяка година без изключение.

Когато се интересувате от цена за вадене на документи за апартамент, трябва да имате предвид няколко съществено важни неща:

1. Не чакайте да се намери купувач, и чак тогава да започнете с ваденето на документи. Давам ви и пример, при това най-често срещаният в София. Вие продавате тристаен апартамент в София и на оглед идва купувачи, които са семейство (рядко сам човек купува тристаен). Семействата са основен двигател за покупка на жилищни имоти в столицата и са едни от най-честите купувачи на този вид имоти. Една голяма част от тях, които съставляват над 50% желаят да използват за покупката си жилищен кредит от банка.

За да се случи това и за да получат по-бързо и категорично одобрение от банката кредитор, на тях ще им бъде нужна оценка от банката, която се прави на вашия тристаен апартамент. Оценката се заплаща разбира се не от вас, а от кандидат купувачите, но за да бъде тя по-точна оценителите изискват от вас да им предоставите освен копие на нотариалния акт и копие на схемата от кадастъра (АГКК – Агенция по Геодезия Картография и Кадстър), която са намира в кв.Павлово на улица „Мусала“ 1.

За да се сдобиете с този документ, който освен всичко друго е и безсрочен т.е. няма срок на годност както данъчната оценка, удостоверението за наследници и т.н. Този документ струва около 30 лева и може да ви коства цял ден чакане на опашка за да подадете молба за да ви го издадат. Не се издава веднага – чака се няколко дни. За да ви издадат такъв документ и за да не се налага да чакате цял ден на опашка (3-4 часа е съвсем в реда на нещата, особено ако направите грешката да отидете сутрин в кадастъра) Ви съветваме, когати тръгнете на там да сте максимално подготвени. Това означава да носите в себе си документите, които ви удостоверяват като собственик на този имот за който ще искате скица/схема от кадастъра. Това значи, че ви трябва нотариалния акт в оригинал, както и негово копие, лична карта разбира се и търпение…

Също така ако вие сте наследник (в нотариалния акт пише имената на родители ви, които са починали – в този случай ще ви бъде необходимо и актуално удостоверение за наследници с което да докажете, че сте законен наследник на този имот. Ние като агенция за недвижими имоти, бихме могли да извадим за вас схема от кадастъра, но за целта ще ни бъде необходимо нотариално заверено пълномощно, което ни дава само тези права и никакви други.

След краткото и лирично отклонение, как да се сдобиете с този така важен документ, продължавам нататък с обясненията, защо той ви е толкова необходим да го имате ПРЕДИ да се е появил кандидат купувача за вашия тристаен апартамент. Необходим ви е за да може купувачите да се сдобият с по-сигурна оценка от банката. Без тази оценка, тяхната банка кредитор не би могла с категоричност да им каже, точно каква сума биха могли да получат като финансиране. Ако това, което пиша не ви се вижда много правдоподобно то това означава, че не сте имали скоро допир с пазара на недвижими имоти в София. Ето защо схемата от кадастъра е толкова важна – да речем, че си продавате тристайния апартамент в София на цена 200 000 евро. Вие толкова искате да получите, и да речем, че купувачите без да се пазарят се съгласят, че вашия тристаен наистина е ок на тази цена за тях. Обаче както стана ясно, всеки втори купувач на такова жилище ползва ипотечен кредит и за целта му трябва оценка от банката.

Ако вие нямате този документ предварително, ще ви се наложи да ходите бързо да го вадите, а дали ще можете, да излезете от работа, в работно време, и да висите цял ден по опашки, за да подадете молба за него, и след това, след няколко работни дни, да повторите операцията отново, за да го получите? През това време вашите кандидат купувачи могат да се размислят и да си намерят друг тристаен апартамент в София, или просто да се разколебаят по някаква причина докато ви чакат седмица-две.

2. Друга особено важна причина, за да се подготвите с документите си за продажба преди да са се намерили купувачите, за вашият тристаен апартамент за продажба в София е, че е възможно да има разминаване между квадратурата описана във вашият нотариален акт и квадратурата, която ще пише в схемата от кадастъра. Ако това разминаване е по-голямо от 10% това определено ще бъде проблем да се реализира сделката. За това е много важно вие да знаете ПРЕДВАРИТЕЛНО за тези евентуални проблеми и разминавания, а няма как да ги знаете преди да се сдобиете с въпросния документ.

Виждали сме доста драми и сълзи по опашките в кадастъра, именно от хора, които са сключили обвързващи договори със срокове и неустойки, и чак в последстиве са разбрали, че имат проблем с документите, който не може да се реши току-така… Когато се появят купувачите, които харесат вашият тристаен апартамент в София то те ще искат да сключат договор с вас в писмена форма. За да бъдете подготвени за такива договори трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да сте готови предварително със схемата от АГКК.

3. Друга причина поради, която е добре да бъдете готови с документите и да имате цена за вадене на документи за апартамент предварително е, че има купувачи, които са си направили план, да си купят тристаен апартамент в София, но до датата хикс… Да обаче, когато са си правили този план, те дори не са предполагали, че всичко се проточва с месеци, и са попаднали на поредните продавачи, които не са били подготвени с документите. Чакали са ги известно време, и когато са разбрали, че трябва да чакат още повече, поради някоя от гореизброените причини, са загубили търпение и са решили да купят тристаен веднага, но само при условие, че документите са изрядни, актуални и готови…и познайте, кои апартаменти първо ще попаднат в тяхното полезрение? Дори се е случвало да се прави компромис и да се купи по-скъпото жилище, защото документите са му готови, а на купувачите вече им е омръзнало да чакат и да се надяват.

    CAPTCHA