fbpx

Личен брокер

– А. Ако искате да купите или наемете апартамент в София или какъвто и да е имот в София или в България и НЕ си наемете предварително брокер на вас ще ви бъде поискано да платите комисион на агенциятa, която обслужва собственика на имота, но ако вие си наемете брокер предварително да обслужва само вашите интереси то агенцията, която обслужва собственика на имота ще получи заплащане само от него, но не и от вас. Вие като купувач наемайки например КА5 имоти като свой представител не дължите заплащане на никой друг брокер или агенция и в същото време можете да разчитате на 100% обективност и коректност, което трудно можете да очаквате от брокер, който обслужва и продавача на имота и вас едновременно, защото не сте се съобразили да си наемете брокер предварително и да изисквате от него максимума. В България няма наложен от закона регламент кой на кого дължи комисион при сделка с недвижими имоти, но има неписани и наложени вече над 25 години правила и нещата се случват по описания по-горе начин. Повечето хора, които са купували имоти са отлично запознати с тези неписани правила, но все пак ако ви е за първи път то трябва да знаете, че наемайки си брокер да работи за вас не плащате повече, а напротив точно обратното – да наистина задължавате се да платите комисион когато ви бъде свършена работата, но вие реално ще платите по-малко, защото брокера знае по-добре от вас как да се пазари за цената, къде да гледа за подводни камъни в документацията и как да ви предпази от грешки при избора на имот и да ви договори условия каквито вие дори не подозирате.

– Б. Как смятате ще можете ли да се доверите на който и да е да прегледа документите на имот, който вие искате да купите? Дори този човек да ви е роднина ви е роднина ще трябва да има необходимите опит и компетенция. Когато наближи този момент всички стават доста чувствителни и напрегнати и правят понякога дори по няколко проверки – при някой познат адвокат, при някой познат нотариус, при някой познат, който работи в банка. Е представете си, че ние в КА5 имоти сме вашия личен брокер и вие сте ни наели да ви търсим имот и вече сме ви го намерили – повярвайте ни няма как да си позволим да ви оставим да купите имот, който не е щателно проверен и документално и конструктивно. Имаме адвокати с които работим както и нотариална кантора с която съгласуваме документите преди сделка с имот на наш клиент. Няма как да направим пропуск в документалната част, защото това би коствало много голям удар по нашата репутация, а в недвижимите имоти в България днес репутацията и доверието са едни от най-важните неща.

 – В. Знаете ли ли как да преговаряте? По принцип тази точка трябва да е най-отгоре, но познавайки мисленето на повечето хора съвсем умишлено я поставям чак на трето място. Нека ви задам един въпрос – колко пъти през живота си купихте имот? Вероятно нито веднъж или само веднъж или 2-3-4-5-6-7-8-9-10 пъти може би за целия ви живот? Да няма как да четете тези редове ако сте колега брокер или купувач минал пред десетина или повече покупки на имоти през последните 20 години. Следователно няма как да имате нашия опит, а ето какъв е той – лично аз за последните 16 години съм бил посредник в повече от 500 покупко-продажби на имоти. Нека да ви разкрия малко от този опит – бил съм колкото пъти (средно около 250 пъти) само от страната на продавача и толкова пъти само от страната на купувача и съм защитавал само интересите на моите клиенти. И съм забелязал, че най-трудно се работи точно с клиентите, които вече са правили няколко сделки и сравняват този процес само на база на скромния си опит от 7-8 сделки, а понякога са и много по-малко. Редовно ставаме свидетели на сделки на безумно високи цени поради въпросната неинформираност – купуват се „директно от инвеститора“ имоти на цени най-абсурдни и то поради няколко повтарящи се при много хора елементарни грешки.

– Г. Контролирате ли процеса по сделката – преговори, подписване на договори, оценка на банката, документи, комуникация между страните – продавач, купувач, нотариус, банка, инвеститор…? Една стъпка на криво и подписания между продавач и купувач предварителен договор с кратък срок може да се превърне в кошмар от незнание и от „Миналия път като купувах стана по друг начин, а сега защо става така!?“ С услугата на КА5 имоти личен брокер на купувачите на апартаменти в София подобни недоразумения не се случват, защото имаме опита и решенията за всякакви случаи. И като казах 500 сделки имах предвид само моите, а ние работим в екип и аз както и моите колеги ползват опит и информацията натрупани от хиляди сделки с различни клиенти за продажба, покупка, отдаване под наем и наемане на имоти.

    CAPTCHA