fbpx

Инвестиция в имоти или в злато?

Инвестиция в имоти или в злато? Какви са разликите? Инвестиция в имот или в злато, инвестиция в злато или в имот кое е по-добре? Разликите са много, но най-важната част е бюджета с който разполагате за да направите инвестиция и едва след това можем да сравняваме в кое е по-добре да инвестирате своите средства. За да успеете да направите успешна и доходоносна инвестиция в недвижим имот вие трябва да разполагате със значително по-висока сума от тази, която ще ви бъде достатъчна за да инвестирате в злато това е от ясно по-ясно, но все пак трябва да започнем от там за да има смисъл да четете по-надолу. Ще започна умишлено с възможността за инвестиция в недвижим имот по разбираеми причини.

За да бъде успешна инвестицията няма как да не препоръчам първоначална консултация със специалисти не само, защото е напълно БЕЗПЛАТНА, но и защото ако започнете с това да инвестирате един час от времето си по-всяка вероятност в последствие ще си спестите купища изгубено време.

След като вече сте се срещнали с нас вие имате предимството да бъдете максимално информирани не само за актуалните цени на пазара на имоти към момента на срещата, но и вече сте разбрали какви грешки правят масово купувачите на имоти, които действат без да се консултират и какви загуби понасят в следствие на тази своя увереност без да разбират какви рискове поемат.

На кратко само ще спомена, че за да можете да купите имот, който да отдавате под наем и да ви носи приходи дълги години е добре да се насочите към инвестиция в големите градове – София, Варна, Бургас, Пловдив и т.н. Конкретно за пазара на имоти в София са ви необходими суми от порядъка на минимум 70000 лева за инвестиция в самия имот и още известна сума пари за разходите около закупуването му както и за разходите свързани с много вероятния ремонт в него за да стане той годен за ползване от наемателите.

Нарочно споменавам толкова ниска сума за инвестиция в имот в София (ниска имам предвид на фона на цените на повечето жилища в столицата), защото все пак имате някакви шансове ако разполагате със сума от порядъка на 80-100 000 лева да инвестирате в имот в София, но ако не разполагате с такива средства за вас остава вариант за ипотечен кредит или за инвестиция в нещо друго различно от имот, а именно да речем инвестицията в злато.

В следващ материал ще обсъдим по-подробно някои нагледни примери за инвестиция в жилищен имот в столицата когато разполагате със сума до 50 000 евро. Ще ви дадем няколко примера и ще направим сравнителен анализ както и ще ви опишем всички разходи свързани с подобна инвестиция. Относно инвестицията злато, която може би е по-препоръчителна ако не разполагате с достатъчно средства за инвестиция в имот и е добре да се обърнете към специалисти в тази област. Естествено когато купувате злато вие подсигурявате свободните си пари от това да се обезценят в следствие на инфлацията, която според изчисленията средно на година е около 3%, но според други вероятно по-обективни анализи тя в нашата страна е поне двойно по-висока от тези три процента и то всяка година. Но нека да бъде „само“ три процента тази инфлация ако вие имате 50 000 лева в банковата си сметка на депозит, който ви „дава“ лихва около няма и 1% на годишна база то вие реално ще губите може би минимум по около 2% от своите спестявания ако ги държите в банковата си сметка без да ги инвестирате в нищо. Съответно ако става дума за 50 000 лева то 2% не са ли точно 1000 /хиляда лева/, които вие на практика губите всяка година? Не, че някой ви ги взима от сметката та си там, но с тях всяка следваща година ще можете да си купите по-малко неща именно с 1000 лева сравнено с предходни години. Ами ако имате 100 000 лева по сметките си или пък 200 000 лева? И не правите нищо с тях не е лошо да изчислите по колко губите. И не ме разбирайте погрешно (този е брокер на имоти ясно е на къде бие), но не съм казал, че трябва на всяка цена да инвестирате в имоти или пък задължително на мен да се обадите за да ви предложа най-добрата оферта за инвестиция в имот в София… Имотите имат и своите недостатъци – не са бързо ликвидни, за да се сдобиете с тях имате доста високи разходи, имате да плащате данъци, ремонти, застраховки, етажна собственост и т.н. Но пък те носят приходи, а златото не можете да го дадете под наем и то да ви носи чист доход от над 4% на година без да има риск за инвестицията ви колкото и бавноликивидна да е тя.

При всички положения инвестицията злато би била по-добра от това да се държат пари във валута някъде в каса, под дюшека или дори в банката и има вероятност не само инфлацията да не ви изяде спестяванията, но и да сте на печалба при евентуално покачване на цената на златото, което в дългосрочен план е показало, че цената му върви на горе макар и с не големи темпове. Варианти да си купувате всеки месец някакво количество злато има, но трябва да помислите и за това къде да го съхранявате все пак да се предпазите от кражби. Повечето съвети в тази насока са да не държите „всички яйца в една кошница“ ясно е защо – за да не изгубите всичките си спестявания при евентуален проблем с нещото в което сте избрали да инвестирате.

Винаги е добре човек да има заделени налични средства за черни дни, които да могат да бъдат изтеглени веднага от банкова сметка, каса или там където смятате, че е безопасно да ги съхранявате, но става дума за 2000-5000-20000 лева, а не за 50 000 – 100 000 лева. За по-големите суми – имоти, злато, акции, спестовна дългосрочна застраховка и т.н. Естествено бума при бързите кредити показва, че една голяма част от хората, не само нямат абсолютно никакви заделени пари за черни дни, но и не планират да имат такива.

В следващи материали ще обърна специално внимание и на хората, които смятат да теглят ипотечен кредит с който да купят имот, който в последствие да отдават под наем – това е доста сериозен риск!

    CAPTCHA