fbpx

При поискване на оглед за апартамент от купувач има време за реакция

Звъните на обява за имот в интернет и никой не ви отговаря и дори не ви връща и обаждане – нормално ли е това – НЕ е нормално разбира се. Когато се предлага имот за продажба или под наем от агенция за недвижими имоти трябва да се знаят няколко неща. Най-често искане за оглед от клиенти, които искат да купят или наемат апартамент в София (всъщност и в страната) се случва по телефона. Това автоматично означава, че след набирането на определен номер от среща трябва някой да отговаря ако не веднага след второто-третото позвъняване то да има възможност да върне обаждане в най-кратки срокове до няколко минути. Какво обаче не е нормално:

1. Абсолютно НЕ нормално е в работно време да не се вдига телефон, който стои под обява за продажба на имот и ако случайно не може да се вдигне и да се отговори на обаждането веднага, което все пак се случва – всички ходим до тоалетната и се храним и не можем да говорим с пълна уста, а също ходим и на зъболекар и т.н. Също така се случва и да сме на преговори за важна сделка и не върви в този половин-един час да си вдигаме телефона на всяко обаждане. Случва се и да сме в банка или в кантората на нотариус където също не е ок да си уговаряме огледи и т.н. Да изключения има, но е АБСОЛЮТНО задължително да се върне обаждане когато то е постъпило в работно време и то ако е изминал половин час или повече е необходимо връщането на обаждане да е съпроводено с извинение от страна на брокера, който не е успял да реагира по-бързо.

2. Също толкова несериозно е когато се звъни в агенция за недвижими имоти, която смята, че е решила този си проблем с наемането на оператор или операторки, които задължително отговарят на всяко едно позвъняване за определен имот обявен за продажба или наем в агенцията и след това не последва нищо в продължение на часове.  Случва се следното – обаждате се и веданага или се включва музика и секретар преди да ви отговори секратрката/оператора и т.н. и обаждането ви наистина веднага е отразено като ви питат за кой имот се обаждате. Вие казвате за кой имот звъните и те ви записват името и телефона и ви казват – с вас ще се свърже колегата, който отговаря за този имот. И започва голямото чакане дали ще е половин час или пет часа никой не знае. Никой не знае също така дали изобщо ще бъде днес в рамките на деня в който сте се обадили. Но в повечето случаи все пак някой връща обаждане и когато попитате кога може да се направи оглед следва ново чакане за ново обаждане от страна на същия брокер за да се уточнят нещата с достъпа до съответния имот и графика за огледи да се съобрази с всички. И вие отново чакате, което не е ок. Как да се реши проблема ние знаем, но идеи на конкурентите ни не смятаме да даваме.

3. А тотално НЕ нормално е, което трябва да ви говори много лошо за агенцията на която сте се обадили е да не си вдига изобщо телефона или телефоните дадени за контакт в рекламата на имота и изобщо никой не ви връща обаждане когато и да е било. От това можете да си направите следните изводи:

– обявата е фалшива и е пусната с цел да генерира много входящи обаждания, а те служат за база данни, която да се използва на по-късен етап (тоест ще ви се обади след време от непознат номер брокер, който вие никога не сте търсили и ще ви разпитва какво искате да купите или наемете, защото видите ли той може много решения да ви предложи, но всъщност ще е достигнал до вашия телефонен номер с подобна фалшива обява, което трябва да ви говори по колко сериозен начин се опитва да „работи“ този човек).

– обявата е неактуална и след като имота се е реализирал (продал се е или се е дал под наем) никой не си е направил труда да я изтрие, което се случва често, но това не озачава, че не трябва да се връща обаждане от страна на този, който отговаря за този имот независимо дали е брокер или частно лице.

– ако пък обявата стои актуална в интернет дори и през следващите дни и то на много места в публичното пространство, но телефоните продължават да не се вдигат и да не се връща обаждане то това означава, че безобразието е мега – хипер тотално и всичко се прави съвсем целенасочено така както е описано по-горе за да може някой „брокер“ да си прави база данни с потенциални клиенти

Важно е да знаете това за да можете да изисквате от вашата агенция и вашия брокер да реагира адекватно и бързо на всяко повикване за вашия имот. В противен случай рискувате да загубите потенциални клиенти или цената на вашия имот да спадне поради същите причини. В КА5 имоти се стараем подобни неща никога да не се случват и реагираме максимално бързо за всяко едно повикване, което можете и сами да проверите обаждайки се на 0892 04 1111 както и на 0895 500 322 където лично двамата собственици на Агенция на годината за 2017 ще ви отговорят най-подробно на всички въпроси.

Разбира се има я и другата гледна точка – мобилния ми звънни, но ме хваща да обядвам (нищо, че е 15:30ч. тогава съм успял да седна да хапна за 15 минути) и точно в тези минути когато точно в този ден ям печено пиле и всичките ми десет пръста са доста мазнички не успявам да вдигна веднага, защото ми трябват няколко секунди да стигна до салфетките… Връщам обаждането само няколко секунди след като телефона ми е спрял да звънни и вече от среща се чува сигнал заето. След три минути отново звъня – отново заето. Изчаквам 10 минути отново звъня и отново заето. Изчаквам още 20 минути никой не ми връща обаждане и аз отново звъня за да си изпълня ангажимента и да се свържа с човека, който ме е търсил – най-накрая свободен сигнал и се свързваме… В повечето подобни случаи се оказва, че се обажда нетърпелив човек, който най-често търси нещо под наем и няма никакво търпение ако не му се отговори веднага на обаждането преминава към следващата обява и така по ред на номерата. Нашата статистика на база стотици хиляди проведени разговори показва, че 95% тези хора, които нямат търпение дори една минута да изчакат да им се върне обаждането не са сериозни в намеренията си и или имат за цел да си направят проучване за цените на наемите в съответния район или просто им е хрумнал някакъв план в момента, който само няколко минути по-късно вече е съвсем друг. Примери мога да ви дам наистина хиляди, но все пак трябва да е ясно – имотите не са бърза помощ не са и пътна помощ на пострадали или закъсали на пътя хора, които имат изключително спешна и належаща нужда от реакция веднага на момента и няма драма ако изчакате пет минути за да получите по-подробна информация за някой имот особено ако се предлага максимално информативно и нагледно така както го правим ние от КА5 имоти.

Дори да се рагира светкавично на всяко запитване за имот практиката показва със сигурност няколко абсолютно категорично сигурни правила:

1. По телефона имот не се купува – задължително ще искате да дойдете да го видите на място дори и да видите подробен виртуален оглед като тези, които КА5 имоти предлагаме.

2. След първоначалния оглед е много вероятно да поискате и втори и трети оглед на място в различни дни и часове, което е съвсем нормално – да дойде роднина, да дойде майстор, архитект и т.н. да се направи оценка за банката, която ще ви отпуска кредит и т.н.

3. Също така може да поискате коментар на цената, който да не се приеме в последствие от собствениците на имота и да не се стигне до сделка и това, че сте се чули 7-8 пъти с брокера за предишните три огледа на този имот реално вече няма да имат никакво значение.

4. Интересното е, че най-нетърпеливите хора обикновенно се оказват най-неподготвени за сделка – още не са си осигурили средствата с които разчитат да купят имот (и изобщо няма да успеят никога се оказва много често) или пък още не са одобрени от нито една банка за кредит (а някой така и не успяват, защото нямат официални доходи по документи) и дори нямат възможност за никакво самоучастие и дори за капаро, но това не им пречи да са изключително настоятелни и нептърпеливи да видят някой имот примерно в неделя в 15:00ч. като са се обадили да поискат оглед в същия ден в 14:30…


======06.11.2019г.======

    CAPTCHA