fbpx

Прогресът на виртуалните огледи 1.0


Предишен материал на КА5 имоти свързан с тази тема четете тук.

Виртуални огледи се правят на тристайни апартаменти в София, четиристайни апартаменти в София, мезонети, къщи за продажба и къщи за под наем. За този тип жилищни имоти виртуалните огледи са най-полезни. Това е така, защото колкото е по-голям по площ един апартамент, толкова повече има необходимост да бъде ясно за потенциалните му купувачи или наематели неговото разположение на стаите. Дали е преходен, колко са големи стаите, колко са високи таваните, къде са разположени прозорците и т.н. Повечето от тези неща биха могли да се онагледят и чрез една схема, която представлява чертеж с разположението на стаите в жилището. Този чертеж, обаче, не винаги отговаря на реалното положение, защото често се чертаят или на ръка или чрез програма, но на око. Много рядко можете да видите подобен чертеж с реалните или пък с точните размери на стаите.

За разлика от тези класически чертежи, посредством виртуалните огледи, всеки един потенциален купувач или наемател ще може буквално да влезне през компютъра, лаптопа, таблета или телефона си директно на „шпионска“ разходка във вашия апартамент. По този начин той ще може да придобие максимално ясна представа – не само за разположението, широчината и височината на стаите, но и за състоянието на жилището.

Да се презентира имот в интернет само със снимки е вече доста морално остарял подход, който буквално принуждава клиентите да обикалят на „проверовъчни“ огледи. Този тип огледи са се наложили много отдавна поради ред причини като – умишлено непълна информация за жилището в рекламата му, липса на снимки на всички помещения, липса на каквито и да е било снимки, липса на схема/чертеж на разположението на стаите, липса на видео, липса на виртуален оглед и т.н.

Какво представляват проверовъчните огледи – когато се купува тристаен или по-голям апартамент, най-често такъв тип жилище се купува от семейство, което има необходимост от повече от една спалня. Логично, нали? Рядко сам човек купува тристаен, четиристаен или голям мезонет и това показва и нашият, повече от 16 години опит с огледите на място. И тъй като да се движат в пакет мъж, жена и малките им деца по огледи на апартаменти, а това изобщо не е лесна задача, се налага най-често мъжката част от семейството да провери дали няма да е напразно разхождането на цялото семейство. Тези проверки са се наложили още през години на списание „Софийски имоти“, когато там имаше обяви от по един ред гласящи буквално:

„Тристаен в Младост 2, панел, ет.4, ТЕЦ, асансьор, 86кв.м. ЦЕНА: ….000 евро“ – какви виртуални огледи през онези години, какви пет лева!?

Каква представа можеш да добиеш от подобна „обява“ – никаква. След дълги години на издаване това списание, което беше настолна книга на всеки брокер в зората на бизнеса с имоти, а именно 90-те години. Първият брой на списанието излиза през 1994-та година с периодичност веднъж на седмица. Така се стига до 2013-та година, когато излиза неговият брой номер 1000 и преди няколко години спря неговото издаване. Не помня коя година спря, но може би чак около 2018-2019-та година, като много преди това тиражът му бе драстично спаднал и за да върши все пак някаква работа на някого, неговите издатели (Резон медия и imot.bg) бяха започнали да го изпращат безплатно на всички агенции за недвижими имоти по пощата.

Всъщност портали за имоти като www.imot.bg и www.imoti.net напълно и много отдавна са „погребали“ печатните издания за недвижими имоти, но въпреки намалялите тиражи, тези печатни издания, успоредно в смазващата конкуренция от интернет, излизаха в продължение на над 15 години. Това показа, че въпреки напредъка на новите технологи и интернет не всеки се въползваше от тях, за съжаление.

Нещата обаче, считано към 2021-2022 година, са съвсем различни. Голямата разлика се прави от подмяната на самите кандидат купувачи и наематели. Основният профил на купувачите на тристайни апартаменти или по-големи жилища в София, според наблюденията на агенция за недвижими имоти КА5 имоти, е на семейство с едно или две деца на възраст от няколко месеца до тинейджърска. Особено след мащабния локдаун от 2020 година, нуждата от пространство за всеки един обитател на жилището се оцени много повече. Така наречените и вече постоянно използвани „хоум офиси“ наложиха нови стандарти за размерите на жилищата за млади семейства.

Семействата, които имат възможност да си позволят да инвестират в по-големи апартаменти – над 100 квадратни метра го правят и по още една причина – колкото по-голям е апартаментът, толкова по-изгодна е неговата цена на квадратен метър. Както и обратно, разбира се – ако искате да купите 40-60кв.м. в идеалния център на София, цената на квадратен метър може да бъде дори над 3000 евро.

Постепенното преминаване от вестници и списания към интернет обяви за имоти промени доста неща. Преди 20 години беше „лукс“ да видиш обява в интернет за апартамент, който е презентиран със снимки и подробно описание. Към 2010 година обаче вече близо 90% от обявите за недвижими имоти се презентират със снимки и подробно описание. Вече много рядко клиенти се съгласяват да си губят времето и да отидат на оглед на имот, който е презентиран без снимки. Сега в благодарение на новите технологии и възможността, която дават на всички нас виртуалните огледи всичко се промени.

Материалът продължава тук.

В случай, че имате нужда презентиране на вашето жилище в София по най-добрият начин, чрез виртуални огледи както и от професионална оценка на жилищен имот – тристаен апартамент, четиристаен апартамент, мезонет, къща в София – КА5 имоти може да Ви предложи напълно БЕЗПЛАТНА професионална оценка. Тази оценка ще ви помогне да разберете към днешна дата на каква цена можете да си продадете жилището в столицата, без да търпите финансови загуби. Пишете ни, или ни се обадете още сега, за да си запишете час за посещение и БЕЗПЛАТНА оценка. 0800 15 484, 0892 04 111, 0895 500 322;

    CAPTCHA