fbpx

Ще има ли повишение на лихвите по кредитите и кога?

 

Какво съветва КА5 имоти своите клиенти купувачи, които планират покупка с ипотечен кредит:

1. Спестете си поне 20%-30% от цената, която сте склонни да платите за вашето първо жилище на кредит, или в противен случай не купувайте!

2. Заделете си (отделно от тази сума) буфер в размер на 6-12 месечни вноски от размера на кредита, който планирате да изтеглите, които да стоят в брой или в банкова сметка във фонд „за всеки случай, ако остана без работа“!

3. Помислете какъв бюджет ще ви бъде необходим за евентуален ремонт и мебелитане на бъдещето жилище и дали разполагате с него…, ако нямате никаква идея за цените на ремонтите. Не търсете в интернет – потърсете консултация с хора, които правят ремонти с днешна дата. КА5 имоти може да ви препоръча такива хора.

4. АБСОЛЮТНО задължително първо подайте документи в банката, при кредитния си посредник или в офиса на КА5 имоти в Лозенец, за да получите първончално одобрение, което ще ви помогне много за спокойствие, самочуствие, увереност и може да ви спести страшно много време. Това одобрение е безплатно. Особено препоръчително е подобно одобрение да получат хората, които планират да доказват доходи на банките, като юридическо лице. Да речем, че вие сте управител в ЕООД или ООД и от банката ще ви поискат да покажете данъчната си декларация за изминалата година, или дори и за предишните две, както и ОПР и баланс на юридическото лице, което управлявате. Ако се окаже, че фирмата ви не е на печалба или декларираната счетоводно печалба не е достатъчно голяма, за да получите исканата от вас сума е добре да го знаете предварително, а не след като сте вече сте платили капаро…

5. В никакъв случай не оставяйте капаро, депозит, резервационна такса и т.н. за имот, който сте си харесали преди да сте направили оценка с лицензиран оценител, който обаче е изпратен от вашата банка, от вашият кредитен посредник или от КА5 имоти. Одобрението на вашето финансиране от банката има два етапа – първоначално на база доходите ви (тези, които можете документално да докажете) и второто не помалко важното е оценката на вече избраното от вас жилище. Очакванията и реалността в недвижимите имоти много се различават. За това не си правете сметки без кръчмаря! Каквито и да са лихвите по кредитите сега или утре – преди да е станала готова оценката от банката, не предприемайте никакви писмени, или устни действия, подкрепени с плащане на пари.

6. Има и по-дребни разходи, които не присъстват в горните изчисления и те са – оценката на избрания от вас имот – 150-220 лева за апартамент и 300 лева за къща и т.н. справка тук. Също така има ежегодни разходи за имуществена застраховка, която се подновява всяка година, докато не изплатите кредита. Има възможност и е препоръчително да имате и застраховка живот, която да ви защити в случай на непредвидени обстоятелства около бъдещото изплащане на вашият ипотечен кредит. Период от 10-20-30 години е доста труден за предвиждане и застраховката ви дава спокойствие за много рискове, но все пак и тя е месечен разход, който е необходимо да предвидите.

7. Преди да изберете банката – моля, изберете си и брокер, който да ви организира огледите, за да не си скъсате нервите с безмислени разговори и за да не плащате грешни суми на грешните хора, които няма да работят за вас. Разбира се, че ние от КА5 имоти си предлагаме услугите, защото това, което ще ви предложим е WIN-WIN-WIN! Пишете ни още сега за една безплатна консутлация в офиса ни в Лозенец или по скайп, зум, месинждър и т.н., защото ние се движим по предварително начертан график и си знаем програмата за 4-5 дни напред.

8. Буфер – АКО СЕ ВДИГНАТ ЛИХВИТЕ ПО КРЕДИТИТЕ. Предвидете и този буфер в разликата в месечните вноски, ако кредита ви се оскъпи и се наложи да плащате по-високи вноски. Но, ако изпълните горните 7 условия ще разполагате с 12 месечни вноски във „фонд ако нещо стане“, с които бихте могли да компенсирате тези разлики, ако изобщо се стигне до там и подобно увеличение ви причинява дискомфорт.

9. Не на последно място – спестявайте в различни кошници и не купувайте имот с ипотечен кредит, независимо какви са лихвите по кредитите ако ще ви се налага да плащате повече от 1/3 от месечната ви заплата за вноската към банката.

10. Дали лихвите по кредитите изобщо ще се увеличат и има ли това голямо значение предвид размера на инфлацията (15-20%) към днешна дата в България т.е. 05.06.2022 година. Не забравяйте две неща – първо, какъвто и кредит да вземете, ако случайно изпаднете в невъзможност да си погасявате редовно месечните вноски – винаги ще можете да си предогодорите условията с вашата банка. Отсрочка, увеличение на годините на изплащане и много други варианти, за които е необходимо само да се обадите по телефона на КА5 имоти.

И второ, което уж всички знаят, но се оказва, че не е така – това, че имате неизплатен ипотечен кредит и дължите на банката още 30 години вноски, съвсем не означава, че не можете да се осободите от този дълг при това ВЕДНАГА! Което се случва отново, първо през свързване с КА5 имоти, като в последствие се стига до безплатна пазарна оценка на вашето жилище, направена от нас на място. След това вашето жилище се продава с печалба, за каквато не сте и предполагали и вече нямате дълг към банката. Лесно и просто, но оказва това е информация, която се разбира неправилно и много хорят са си губили имотите през годините и ще продължават да ги губят поради липсата на същата тази информация.

Лихвите по кредитите отпадат при предсрочно погасавяне на ипотечен кредит със собствени средства т.е. ако си продадете жилището, средствата се броят за ваши, дори да ги е платил друг купувач с друг ипотечен кредит (той – кредита си е вече негов) нищо, че за обезпечението му служи вече бившия ви имот. „Наказателната такса“ е смешна 1% върху непогасената част от главницата по кредита, при това само ако решите да погасявате цялото задължение още през първите 12 месеца след усовяването на кредита.

 

    CAPTCHA